Κομματοκρατία και Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα

Διονύσιος Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, e–mail: dtsirigo@unipi.gr

Περίληψη

Το αξονικό ερώτημα και ταυτόχρονα το διηνεκές πρόβλημα στην ιστορική διαχρονία του νεοελληνικού κράτους συνέχεται με την απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης εσωτερικής – εξωτερικής πολιτικής για την πλήρωση των στοιχειωδών αναγκών της ελλαδικής κοινωνίας και του εξωελλαδικού έθνους. Με αριστοτελικούς όρους μιλώντας, το ερώτημα αποκρυσταλλώνεται στο γιατί οι μετέχοντες της πολιτικής κοινωνίας δεν κοινωνούν του συμφέροντος. Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι διττή: Από τη μια πλευρά, προτάσσονται οι φορείς της πολιτικής εξουσίας και ελέγχονται για το εάν και σε ποιο βαθμό προάγουν την ευδαιμονία και επιδιώκουν την ύψιστη αυτάρκεια για την κοινωνία τους. Από την άλλη πλευρά, διερευνώνται τα συστατικά στοιχειά της κοινωνικής και πολιτικής δομής υπό το μέτρο των τεσσάρων Πλατωνικών αρχών που την καθιστούν ενάρετη–σωφροσύνη, ανδρεία, σοφία και δικαιοσύνη.

ΛΕΞΕΙΣ–ΚΛΕΙΔΙΑ: Ελλάδα, κοινωνία, κομματοκρατία, πολιτική

Βιβλιογραφική Αναφορά

Τσιριγώτης Δ., (2024), Κομματοκρατία και Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, Ειδική Γραμματεία Περιφερειακής Πολιτικής, Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2(1): 1–12.

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα: