Η Ειδική Γραμματεία Περιφερειακής Πολιτικής του Διοικητικού Επιμελητηρίου ασχολείται με την προαγωγή της μελέτης της διοίκησης της ανάπτυξης, ως στόχου πολιτικής.

Εστιάζει στο εδαφικό πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συστήνει στα κράτη–μέλη να υιοθετήσουν ως το μοντέλο στο οποίο να βασίζεται η τρέχουσα εθνική οικονομική τους ανάπτυξη, όπου πρωταγωνιστούν οι τοπικές διοικήσεις.

Η αναγκαιότητα της σύμπλεξης και διάπλασης του οργανωτικού και του αναπτυξιακού φαινομένου εντείνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ένα επαρκές πλαίσιο σύνδεσης των πολιτικών για το διοικητικό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς συνέργειες δεν διαπερνούν το διοικητικό σύστημα. Πρόσθετα, η χώρα δεν ακολουθεί το εδαφικό πρότυπο για τον χωροταξικό σχεδιασμό των οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων, που αναδεικνύει τις κατάλληλες δόσεις του μείγματος ενεργειών και μέτρων πολιτικής προς την αξιοποίηση των απόλυτων πλεονεκτημάτων των περιοχών και τη δίκαιη χωροθέτηση των ευκαιριών. Επίσης, δεν ενσωματώνει την εδαφική διάσταση της διακυβέρνησης, κατά την οποία το τυχόν πλεόνασμα κεφαλαιοποιείται χωρο-εδαφικά.

Ωστόσο, ο τρόπος οργάνωσης τόσο της κρατικής διοίκησης όσο και του παραγωγικού συστήματος, με το οποίο δια-και-συμπλέκεται, καθορίζει τη συμπεριφορά της παραγωγικότητας και, επομένως, της διαδικασίας της οικονομικής ανάπτυξης. Τούτο, διότι, αμφότερα μπορούν να την προωθήσουν ή να την εμποδίσουν ως στόχο πολιτικής. Το Διοικητικό Επιμελητήριο διατυπώνει τη κεντρική του θέση, ότι η ευημερία της χώρας απειλείται, επιβραδύνεται ή διακόπτεται εξαιτίας του προβληματικού πλαισίου διαχείρισης. Στοχεύει στην πρόταξη και τεκμηρίωση ενός νέου παραδείγματος διοίκησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, πιο αντιπροσωπευτικού από το υφιστάμενο, με βάση την φυσιογνωμία της. Προτεραιότητα είναι η διάδοση του προτύπου για επιστημονικούς και κοινωνικούς λόγους χωρο-εδαφικής εγγύτητας και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία επικουρεί το έργο του Επιμελητηρίου είτε με τη γραμματειακή επιμέλεια μελετών και εκδόσεων συναφών με το επιστημονικό του πεδίο είτε με την παροχή της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των συνεργατών του σε σύγχρονα μοντέλα. Ειδικότερα:

  • Εκδίδει τη Σειρά Ερευνητικών Εργασιών προς Συζήτηση, η οποία φιλοδοξεί να προάγει το δημόσιο διάλογο με ερευνητική στόχευση σε ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, συνδυάζοντας θεωρήσεις και εργαλεία της Διοικητικής Επιστήμης προεχόντως, αλλά και της Πολιτικής, της Νομικής, της Οικονομικής, της Περιφερειακής και της Περιβαλλοντικής Επιστήμης, αναδεικνύοντας θέματα στον ελληνικό και το διεθνή χώρο. Τα Κείμενα Συζήτησης είναι έγγραφα ευέλικτης (ψηφιακής) έκδοσης. Διέπονται από δημιουργικότητα, δημοσιεύονται προς ένα επιλεγμένο αναγνωστικό κοινό με στόχο να εκκινήσουν τη δημόσια συζήτηση και να ζητήσουν τα σχόλια των παρατηρητών του δικτύου, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των πολιτικών οργανώσεων και των ομάδων κοινωνικής πίεσης γύρω από ένα θέμα οργανωτικής και αναπτυξιακής φύσεως. Μπορεί να βασίζονται σε πρωτότυπη έρευνα, τοποθετούν την ανάλυση στο ευρύτερο πλαίσιο της βιβλιογραφίας και εξετάζουν ρητά την προοπτική της πολιτικής.
  • Εποπτεύει την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Καταστροφής και Εδαφικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της υπο-επιτροπής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Επιτροπής Επεξεργασίας Μεταρρυθμίσεων για την Αντιμετώπιση Κρίσεων του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον κοινωνικό διάλογο.
  • Φροντίζει για το περιεχόμενο της συνεργασίας επιστημονικού χαρακτήρα μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην επιστημονική συζήτηση η έννοια της περιφέρειας και η έννοια της αγροτικότητας συχνά θεωρούνται ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η έννοια της εδαφικότητας αποτελεί εξέλιξη της έννοιας της τοπικότητας. Η έννοια της τοπικότητας αποτελεί τη βάση της ενδογενούς ανάπτυξης και την εξέλιξη της έννοιας της αγροτικότητας ως βάσης ανάλυσης της ανάπτυξης της υπαίθρου. Ως εκ τούτου, η αγροτική οικονομία, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα αποτελούν βασικό στόχο δημόσιας πολιτικής, που ενδιαφέρει τους σκοπούς του Επιμελητηρίου. Ακόμη, η Ειδική Γραμματεία διαθέτει στο Εργαστήριο τα εργαλεία, τις μεθοδολογίες και τις πρακτικές για την ικανοποίηση των διδακτικών απαιτήσεών του σε σύγχρονα μοντέλα χωρο-εδαφικής ανάπτυξης και συνεργασίας.
  • Επιμελείται τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο μίνι συμπόσιο με θέμα τη «Διοίκηση της Ανάπτυξης» του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας (I.CO.D.ECON. 2024) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου.

Εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Περιφερειακής Πολιτικής,

Δρ Κώστας Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΔΣ ΔΕΕ

Δρ Χριστίνα Μπαρμπαρούση, Μέλος ΔΣ ΔΕΕ, Ειδική Γραμματέας