Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση. Τάσεις, προοπτικές και περιορισμοί.

Σπυρίδων Πολυμέρης, Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Σχολή Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, e–mail: spolimer@panteion.gr

Βασιλική Χατζή, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, e–mail: vchatzi@gmail.com

Περίληψη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αλλάξει δραματικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας  και το άρθρο εξετάζει την επίδρασή της τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον δημόσιο τομέα. Η εμφάνιση της πλατφόρμας ChatGPT, τον Νοέμβριο του 2022, έχει προκαλέσει μια παγκόσμια συζήτηση για τις δυνατότητες, τα όρια και τους κινδύνους που περικλείει η ΤΝ. Στο άρθρο προτείνονται τομείς του δημόσιου τομέα, στους οποίους η ΤΝ μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη, παρέχοντας νέες υπηρεσίες, αντικαθιστώντας άλλες και παρέχοντας νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για την χάραξη πολιτικών. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις χρήζουν βαθύτερης επεξεργασίας και έχουν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα παρά αποκρυσταλλωμένες θέσεις. Τέλος, παρουσιάζονται ορισμένες ενστάσεις, περιορισμοί ή παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χρήση της, σε αυτήν την πρώτη, πρώιμη φάση κατά την οποία ξεδιπλώνονται οι δυνατότητές της.

ΛΕΞΕΙΣ–ΚΛΕΙΔΙΑ: Διακυβέρνηση, δημόσιος τομέας, ενστάσεις, Τεχνητή Νοημοσύνη, χάραξη πολιτικών

Βιβλιογραφική Αναφορά

Πολυμέρης Σ., Χατζή Β., (2024), Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση. Τάσεις, προοπτικές και περιορισμοί, Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, Ειδική Γραμματεία Περιφερειακής Πολιτικής, Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2(2): 13–23.

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα: