Το έργο Semantic Gov

Έκτο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πρόγραμμα

Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Προτεραιότητα 2.4.9

Τίτλος Έργου: Semantic Gov

Πλήρης τίτλος: Παρέχοντας ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες στον πολίτη σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη χρήση των προηγμένων τεχνολογιών Semantic Web

Σύνοψη

Το SemanticGov αποτελεί ερευνητικό έργο  χρηματοδοτούμενο από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος-χρήστης η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το έργο στοχεύει στην οικοδόμηση μιας υποδομής λογισμικού, προτύπων και υπηρεσιών, απαραίτητης για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών σημασιολογικού ιστού [1]από τη δημόσια διοίκηση.

Μέσω αυτής της υποδομής προηγμένων τεχνολογιών, το Semantic Gov εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημόσιες διοικήσεις για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ιδίως για την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων τους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα το έργο διευκολύνει τον εντοπισμό των προσφερόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, καθώς και την εκτέλεση των σύνθετων διοικητικών διαδικασιών των φορέων που εμπλέκονται στην παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Περαιτέρω η υποδομή SemanticGov μπορεί να αξιοποιηθεί για τον ολοκληρωμένο ανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών και να προτείνει ένα νέο λειτουργικό πρότυπο.

Στόχοι του έργου

I. Το SemanticGov στοχεύει στην υποστήριξη του πολίτη, ώστε να είναι σε θέση:

• Να προσδιορίζει σωστά τις υπηρεσίες που χρειάζεται, με βάση τις πραγματικές του ανάγκες, παρέχοντας ένα χάρτη και μια διαδικασία αντιστοίχισης αναγκών του πολίτη προς τις παρεχόμενες από τη διοίκηση υπηρεσίες.

• Να εντοπίζει ευχερώς τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν, μεταξύ της πληθώρας των παρεχόμενων από τη διοίκηση υπηρεσιών, μέσω ενός εθνικού καταλόγου ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Να ενεργοποιεί τη διαδικασία παροχής της υπηρεσίας που τον ενδιαφέρει και να παρακολουθεί τα στάδια εκτέλεσής της, μέσω της υποδομής του SemanticGov, η οποία συνθέτει αυτοστογμεί για λογαριασμό του και εκτελεί τις αναγκαίες και κατά κανόνα σύνθετες και πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες.

II.Το SemanticGov υποστηρίζει τον ευρωπαίο πολίτη και τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πανευρωπαϊκές δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρέχοντας μία Κοινοτική Σημασιολογική Πύλη (Communal Semantic Gateway), η οποία θα επιλύει σημασιολογικές διαφορές και διαδικαστικές ασυμβατότητες που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών δημόσιων διοικητικών συστημάτων.

Προοπτικές αξιοποίησης και οφέλη

Το SemanticGov δεν θα παράσχει απλά νέες λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, βασισμένες στις πλέον προηγμένες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά θα αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αυτές για την ανάπτυξη της ικανότητας των δημοσίων διοικήσεων των ευρωπαϊκών κρατών να διασυνδεθούν λειτουργικά, κατά τρόπο απαιτεί η παροχή ενιαίων και ομοιόμορφων διοικητικών υπηρεσιών προς τον ευρωπαίο πολίτη, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης, μετακίησης ή διαμονής του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή σύγκλιση και ειδικότερα στη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Διοικητικού Χώρου (Common European Administrative Space).

Τεχνολογίες

Για να το επιτύχει αυτό το SemanticGov χρησιμοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web Technologies) πάνω στη λογική των «Προσανατολισμένων σε Υπηρεσίες Αρχιτεκτονικών» (Service Oriented Architectures), μετά από μια αυστηρή ανάλυση και προτυποποίηση του διοικητικού πεδίου. Η προτυποποίηση αυτή είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και ευθυγραμμισμένη με όλα

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα: