Συνέδριο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (7 Νοεμβρίου 2008)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου το Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΕΕ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στη σημερινή ιστορική συγκυρία».  Στην έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό:

  • Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Βασίλειος Ανδρονόπουλος
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Δρ. Γεώργιος Βούτσινος
  • Ο Ειδικός Γραμματέας της Ειδικής Υπηρεσίας του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» κ. Μ. Αγγελόπουλος
  • Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Σπύρος Παπασπύρος
  • Ο Πρόεδρος του ΔΕΕ Δρ. Θ. Οικονόμου,

ενώ με επιστολές τους, που αναγνώστηκαν από τη Γεν. Γραμματέα του ΔΕΕ κα Μ. Μαυρίκου χαιρέτισαν τους Συνέδρους και ευχήθηκαν καλή επιτυχία

    • Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης και ο
  • Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών κ. Πάτροκλος ΓεωργιάδηςΤο Συνέδριο, που διήρκεσε από τις 09:00 έως τις 21:30, παρακολούθησαν περισσότεροι από 350 επιστήμονες, στελέχη της Διοίκησης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μεταπτυχιακοί φοιτητές, σπουδαστές και κοινό. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, με ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, που προάγει τη γνώση στα θέματα του Συνεδρίου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ                 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Α. Σκοπός του Συνεδρίου

Η διοικητική μεταρρύθμιση, ως εγχείρημα αλλαγής «παραδείγματος» στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους είναι εξαιρετικά δύσκολο, κρίσιμο, αλλά και κατά καιρούς αναγκαίο. Δύσκολο όχι μόνο γιατί έχει μεγάλο εύρος, απαιτεί σημαντικούς πόρους, γνώση, εμπειρία και καλή προετοιμασία, επιδιώκει να αντιμετωπίσει χρόνιες στρεβλώσεις του πολιτικοδιοικητικού συστήματος, αλλά και γιατί είναι εμπειρικά διαπιστωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη η αντίσταση των οργανώσεων (ιδίως των δημοσίων) στην οργανωτική αλλαγή. Κρίσιμο, γιατί επηρεάζει άμεσα και ισχυρά την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, αλλά και τον χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, αναγκαίο, γιατί αποτελεί εργαλείο προσαρμογής της δημόσιας διοίκησης στις ταχύτατα σήμερα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κοινωνικού, οικονομικού και τεχνολογικού της περιβάλλοντος, προς εξυπηρέτηση του οποίου η ίδια υφίσταται και λειτουργεί.

Για τους παραπάνω λόγους η διοικητική μεταρρύθμιση τυγχάνει – και οφείλει να τυγχάνει – επιστημονικού ενδιαφέροντος και προσοχής, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού, ανάλυσης και παρακολούθησης κάθε σχεδιαζόμενης ή εφαρμοζόμενης μεταρρυθμιστικής δημόσιας πολιτικής, όπου και αν αυτή σχεδιάζεται ή εκτελείται.

Ο Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων «Διοικητικό Επιμελητήριο» (ΔΕΕ), έχοντας ως βασικό καταστατικό του στόχο την προαγωγή του δημόσιου επιστημονικού διαλόγου σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα διοργανώνει το παρόν συνέδριο με σκοπό:

1) να γίνει (ίσως για πρώτη φορά), μια συστηματική καταγραφή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης,

2) να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος με την ανταλλαγή απόψεων, θέσεων προτάσεων και επιστημονικά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και

3) να παραχθεί γνώση και να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στον π

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα:

Αφήστε μια απάντηση