Η διοικητική μεταρρύθμιση στη μεταμνημονιακή εποχή

Άρθρο του Κώστα Παπαδημητρίου *

Αγαπητοί/ές  φίλοι/ες, Σας κοινοποιούμε απόσπασμα της οικονομικής εφημερίδας  Voice Finance & Markets (“fmvoice”) της 31ης-1-2019, με το άρθρο του προέδρου του ΔΣ του ΔΕΕ, Κώστα Παπαδημητρίου, σχετικά με το επιστημονικό μας συνέδριο, που διεξήχθη την επόμενη ημέρα (1-2-2019).

O όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδος, ευρύτερα γνωστός στον χώρο ως «Διοικητικό Επιμελητήριο» (ΔΕΕ), ένας οργανισμός που στεγάζει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους επαγγελματίες της διοίκησης, δημόσιας ή ιδιωτικής, διοργανώνει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, συνέδριο με θέμα: «Η πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τα μνημόνια».

Το εγχείρημα έχει τη σημασία του, καθότι το τελευταίο διάστημα, από την εποχή (Αύγουστος 2017) που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εθνική στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2020, έχουν ακουστεί μεν θετικές προτάσεις, ωστόσο λίγα βήματα φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, επειδή όσα μεταρρυθμιστικά διαβήματα προωθούνται (π.χ. αντικατάσταση πολιτικά επιλεγμένων γενικών γραμματέων με υπηρεσιακούς, κρίσεις προϊσταμένων για θέσεις ευθύνης) αντιμετωπίζονται με έντονο πολιτικό-κομματικό χρωματισμό από όλες σχεδόν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, η απουσία νηφάλιου και τεκμηριωμένου λόγου, όπως αυτός που προβάλει εδώ και χρόνια το ΔΕΕ, είναι απλώς ολοφάνερη.

Εκτιμώντας, συνεπώς, την καταλληλότητα της συγκυρίας, το ΔΕΕ δρομολόγησε, από το περασμένο καλοκαίρι, τη διαδικασία υποβολής και επιλογής των εισηγήσεων, που διακρίθηκαν για το ενδιαφέρον θέμα τους, τη διεισδυτικότητα της ανάλυσής τους και την τεκμηρίωση των απόψεων-πορισμάτων τους.

Στις θεματικές που θα εξετασθούν περιλαμβάνονται, η Διοίκηση Προσωπικού με τις πρόσφατες εξελίξεις (νέο σύστημα αξιολόγησης), αλλά και τις ολοφάνερες καθυστερήσεις της (μη επιλογή νέων προϊσταμένων σε διευθύνσεις και τμήματα), τα μείζονα ζητήματα της μεταρρύθμισης, που βρίσκεται σε πορεία («αποπολιτικοποίηση», ρυθμιστική διακυβέρνηση), όψεις ορισμένων δημόσιων πολιτικών (Παιδείας, Φορολογίας, Πολιτισμού) και τέλος, τα πιο σύγχρονα εργαλεία, που η επιστήμη της Διοίκησης έχει θέσει στη διάθεση των ενδιαφερομένων (στρατηγική «έξη σίγμα», ανοιχτή συνεργατική μάθηση, κοινοτικά δίκτυα).

Εντύπωση προκαλεί η απουσία κομματικών εκπροσώπων από το πρόγραμμα, πλην των αρμόδιων υπουργών που θα χαιρετίσουν. Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση: Παλαιότερα (από το 2003 που δραστηριοποιείται το ΔΕΕ) τα κόμματα, που όφειλαν να έχουν επεξεργασμένες θέσεις και προγράμματα για τη Δημόσια Διοίκηση, είχαν πάντα περίοπτη θέση στα συνέδριά μας.

Ωστόσο η εμπειρία ανέδειξε τόσο την περιορισμένη επεξεργασία προγραμμάτων εκ μέρους τους όσο -προπάντων- την έντονη αντίθεση εξαγγελλόμενων θέσεων και κυβερνητικού έργου, κάτι που προφανώς καταδείχθηκε ιδιαίτερα με την κρίση των ετών 2010-2018. Σήμερα, προφανώς και θεωρούμε τα κόμματα καλοδεχούμενα, ωστόσο προτιμήσαμε να δώσουμε το βήμα σε νέους επιστήμονες/ερευνητές και σε ανθρώπους της δράσης, ελπίζοντας να μάθουμε/κατανοήσουμε κάτι παραπάνω ή να ελπίσουμε σε κάτι καινούριο.

* πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΕ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

[ πηγή άρθρου: http://www.fmvoice.gr/index.php/stiles/gnomes/item/210221-i-dioikitiki-metarrythmisi-sti-metamnimoniaki-epoxi ]

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα: