Mείζονος σημασίας αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό.

Με αφορμή την υστέρηση των κρατικών εσόδων κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2011, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προωθεί αποφασιστική μεταρρύθμιση ολόκληρου του φορολογικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές ανακοινώσεις στα μ.μ.ε., οι 80 από τις 280 περίπου ΔΟΥ καταργούνται και των υπολοίπων 200, ανατίθενται τα καθήκοντά τους, τα μεν επικοινωνίας με τους πολίτες σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) τα δε καθήκοντα ελέγχου σε …ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε 13 ελεγκτικά κέντρα, ένα στην έδρα κάθε αιρετής Περιφέρειας.

Ειδικά η τελευταία πρόβλεψη (η ανάθεση ελεγκτικού έργου σε ιδιωτικές εταιρίες), δημιουργεί έντονες αμφιβολίες τόσο για την συνταγματικότητά της όσο και για την σκοπιμότητά της.

Σημειώνουμε ως σχόλιο από απόψεως διοικητικής επιστήμης, ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (ν. 3230/2004), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να συμφωνεί με τους αρμόδιους υπαλλήλους και αυτοί με τη σειρά τους να συμφωνούν με τους υπόλοιπους υπαλλήλους στην ιεραρχία, στην επιδίωξη επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, για τον χρόνο που τρέχει. Στη συνέχεια, οι ενέργειες των υπαλλήλων στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους, πρέπει να αποτιμώνται με χρήση κατάλληλων δεικτών αποδοτικότητας.

Η πολιτική ηγεσία λοιπόν του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προφανώς και κάθε υπουργείου, έχει στη διάθεσή της τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί να κατευθύνει και να μετρά την απόδοση των υπηρεσιών της. Το αν δεν το κάνει, είναι προφανώς θέμα δική της ευθύνης και μόνο!

Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο, εκκρεμεί η έκδοση ενός π.δ/τος με το οποίο θα αξιολογούνται οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τους, ανάλογα με την επίτευξη ή μη, των τεθέντων στόχων.

Συνδέστε μας με τα κοινωνικά δίκτυα: