Δέκα άμεσες προτάσεις για να επαναλειτουργήσει η οικονομία
Αμεσες κινήσεις και ανατροπές σε 10 κρίσιμα μέτωπα ζητά η επιχειρηματική κοινότητα από τη νέα κυβέρνηση σε μια παρέμβασή της λίγο πριν από τις εκλογές, με στόχο την άμεση αναδιοργάνωση του συνόλου των δομών της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο διοικείται η χώρα. Σε μια μελέτη που έγινε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και την Boston Consulting Group αξιώνονται 10 άμεσες δράσεις από το κράτος για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η οικονομία και να πάρει μπροστά η αναπτυξιακή διαδικασία. Και αυτό ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που θα θέτει το όραμα για την κατεύθυνσή της για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ειδικότερα, προτείνεται σύσταση Κέντρου Διακυβέρνησης, για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο θα λογοδοτεί μόνον στον πρωθυπουργό, κατά τα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου Central Delivery Unit.
Στο Κέντρο Διακυβέρνησης προτείνεται να συμμετέχει μία ομάδα 15-20 στελεχών που θα έχουν τη γενική εποπτεία, ακριβώς όπως ένα Project Management Office. Ακόμα, στις προτάσεις που προωθούν τα επτά μεγάλα διμερή επιμελητήρια της χώρας (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοϊταλικό, Ελληνο-ολλανδικό, Ελληνοσουηδικό αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων), γίνεται ειδική αναφορά στην «εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων», ώστε να έχουν αποτέλεσμα και να μη μένουν ανενεργά κείμενα.
Ζητείται επίσης «λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση» με την τοποθέτηση μονίμων γενικών γραμματέων και την κατάργηση των συμβούλων των υπουργών, των ειδικών γραμματειών και των ειδικών γραμματέων. Προτείνεται, δε, να γίνει υποχρεωτικό το e-government ώστε να μειωθεί το κόστος του κράτους και να αυξηθεί η διαφάνεια και η ταχύτητα. Οι επιχειρηματίες αξιώνουν την ίδρυση «Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς», στην οποία θα μεταφερθεί η συνολική ευθύνη και θα συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Επίσης, προάγεται η ιδέα της «απλοποίησης των διαδικασιών για προσέλκυση επενδύσεων», με τη μετατροπή του Invest in Greece σε κεντρικό αδειοδοτικό όργανο, ώστε να αρθούν εμπόδια που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις άδειες και τις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ που καθυστερούν ή και μπλοκάρουν τις επενδύσεις. Προτείνεται έτσι και η σύσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας νέου τμήματος ταχύρρυθμης έκδοσης αποφάσεων.
Επιπροσθέτως, παροτρύνεται η νέα κυβέρνηση για άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε «να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα σε επενδυτές και κοινωνία». Στο μέτωπο της σταθεροποίησης και απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, προτείνεται η καθιέρωση διεθνώς ελκυστικού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για επιχειρήσεις και επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών και τις οποιεσδήποτε αλλαγές του να απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία της Βουλής.
Αρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 7ης Μαίου 2012…