Δημοσιογραφικό μπαράζ επιθέσεων, στην ολότητά τους επιφανειακών και μηδενιστικών, δέχεται αυτές τις ημέρες η Δημόσια Διοίκηση της χώρας, ενώ ταυτόχορνα τονίζεται (άγνωστο όμως κατά πόσο αληθεύει…) ότι η τρόϊκα επιμένει για απολύσεις υπαλλήλων.
Σήμερα, η έγκριτη συντάκτρια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναδεικνύει το θέμα:
Απολύσεις στον ορίζοντα
Φωτεινη Kαλλιρη
Aν και η κυβέρνηση θεωρούσε επισήμως μη συζητήσιμες τις προτάσεις περί απολύσεων στο Δημόσιο, θέτοντας κόκκινες γραμμές, η συζήτηση πλέον δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς τίθεται μετ’ επιτάσεως από τους εμπειρογνώμονες των κλιμακίων της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται και επιμένουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αμφισβητώντας τα ισοδύναμα που προτείνονται και το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει μόνο από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των οργανισμών και των φορέων, εφόσον δεν συνοδευθούν από απολύσεις των εργαζομένων σε αυτούς. Ετσι, στις ενστάσεις ύψους 2,178 δισ. ευρώ τις οποίες εγείρουν περιλαμβάνεται και η μείωση των υπαλλήλων. Η τρόικα σε συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών αμφισβήτησε ευθέως τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων αμειβομένων στο Δημόσιο έως το 2015. Το θέμα θα τεθεί σήμερα και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και στον υφυπουργό Μ. Βολουδάκη. Το νέο μοντέλο της εφεδρείας, η διαθεσιμότητα, δηλαδή, σε συνδυασμό με την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται δύο-τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα αποφέρει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος των 167 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόβλεψη ανεπαρκώς τεκμηριωμένη.
Συμπληρωματικά, εκφράζουν αντιρρήσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα τους ανεπαρκείς και τους πλεονάζοντες, καθώς εκτιμούν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η εξοικονόμηση της δαπάνης μικρή. Γι’ αυτό η τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης χωρίς την απομάκρυνση υπαλλήλων. Ο μόνος δρόμος για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι, κατά την τρόικα, στις περιπτώσεις καταργήσεων των οργανισμών, να απολύονται οι εργαζόμενοι. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, το υπουργείο μελετά και επανακοστολογεί όλα τα προτεινόμενα μέτρα που αφορούν τον τομέα του, ώστε να επανατοποθετηθεί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.”