Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, τα αρμόδια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρούν ότι:
1) Η ελληνική δημόσια διοίκηση κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι παράγει και επειδή τώρα δεν είναι η ώρα να δούμε τι μπορεί να παράξει προς το παρόν θα πρέπει να σταματήσει να κοστίζει. Άρα θα καταργηθούν 150.000 θέσεις στο Δημόσιο όσο διαρκεί το νέο πρόγραμμα, θα κλείσουν οι μισοί οργανισμοί, φορείς και άλλες οντότητες, θα ξενοικιαστούν χιλιάδες κτίρια και γραφεία, θα γυρίσουν οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό και γενικώς θα γίνει πολύ μεγάλη οικονομία κλίμακας, με μετρήσιμες μεθόδους.
2) Το κράτος δεν μπορεί να μαζέψει τους φόρους και συνεπώς χρειάζεται και νέο φορολογικό σύστημα και νέος μηχανισμός είσπραξης. Όσο πιο απλά τόσο πιο καλά. Χαμηλότεροι συντελεστές που θα συνοδεύονται με οριστικό τέλος στις φοροαπαλλαγές και καθολική εφαρμογή.
3) Το κράτος έχει διαρροές κεφαλαίων λόγω της πολύ μεγάλης διαφθοράς. Η λύση είναι γνωστή, ονομάζεται εσωτερικός έλεγχος, η συνταγή υπάρχει, έχει δουλέψει παντού στον κόσμο και κάποιος πρέπει να την εφαρμόσει στην Ελλάδα.
4) Το κράτος έχει δεμένα τα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου βάζοντας αναχρονιστικά εμπόδια σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και άρα αν θέλει κάποια στιγμή να κερδίσει από τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα θα πρέπει να μάθει από χώρες όπως η Ολλανδία και η Κύπρος «πώς γίνονται οι δουλειές