Αξιολόγηση στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Της Φωτεινης Kαλλιρη
Η αρχή στην αξιολόγηση δομών του κράτους γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα συνεχιστεί στον «στενό» δημόσιο τομέα (υπουργεία), τις ΔΕΚΟ και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Στο μικροσκόπιο επιτροπής, που αποτελείται από οκτώ εξειδικευμένα ανώτερα στελέχη και συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού κ. Δημ. Ρέππα, θα μπουν όλες υπηρεσίες και τα τμήματα του υπουργείου, με αιχμή την αποδοτικότητα σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας τους. Η αξιολόγηση θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται καταργήσεις υπηρεσιακών μονάδων με περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες, μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και απολύσεις, με την προβλεπόμενη κατάργηση των οργανικών θέσεων που θα κριθούν ως πλεονάζουσες.
Το πλαίσιο αξιολόγησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα εστιάζεται σε έξι τομείς:
1. Προσδιορισμός της αποστολής των υπηρεσιών και οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο. Αν λειτουργούν, δηλαδή, αυτόνομα ή χρειάζονται υποστήριξη από άλλους φορείς.
2. Στελέχωση και προσωπικό. Θα εξεταστεί αν οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες έχουν τα προσόντα που απαιτεί η αποστολή της υπηρεσίας. Επίσης θα κριθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που απαιτούνται για να διεκπεραιώσουν το έργο. Θα καταγραφεί ο μέγιστος και ο ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων που υπηρετούσαν την τελευταία τριετία στις υπηρεσίες, για να διακριβωθεί επί της ουσίας με «πόσους μπορεί να βγει η δουλειά».
3. Κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών, αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών, προσδιορισμός των πηγών χρηματοδότησης.
4. Διερεύνηση για την αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πολίτες – χρήστες μιας υπηρεσίας θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για τον χρόνο ανταπόκρισης και ικανοποίησης των αιτημάτων τους, για τη γραφειοκρατία, ακόμη και αν τους ζητήθηκε «φακελάκι» για να διεκπεραιώσουν την υπόθεσή τους.
5. Θα αξιολογηθεί η σχέση αποτελεσματικότητας και κόστους. Αν οι παροχές δικαιολογούν το κόστος λειτουργίας του φορέα και θα αναζητηθούν τρόποι μείωσης των δαπανών.
6. Προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας με άλλα υπουργεία, φορείς και ανεξάρτητες αρχές.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ρέππας πρότεινε στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Διοίκησης με αντικείμενο την πολιτική της μεταρρύθμισης στο κράτος.
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29-2-2012
Η παροιμία “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει…” ταιριάζει πλήρως στην περίπτωση…Υπνεθυμίζουμε απλά ότι οι περισσότεροι εκ των μελών της Επιτροπής είναι στελέχη του ιδίου υπουργείου ενώ ο προεδρεύων είναι προϊστάμενος του ΣΕΕΔΔ και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού που πρόκειται να ελένξει…
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ