Printer Friendly VersionHome / Νέα / ΔΕΕ@Λόγος / Δραστηριότητες του ΔΕΕ

09/10/2004: 2004: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΔΕΛΦΟΙ 2004)

Η δεύτερη βόλτα στους Δελφούς σε δύο συνεχόμενα έτη, για τα περισσότερα μέλη, μας έδωσε την ευκαιρία να αδράξουμε από το όμορφο περιβάλλον την έμπνευση, τη σπιρτάδα εκείνη που μας απομακρύνει από την καθημερινότητα του επαγγελματικού μας βίου στην πρωτεύουσα. Γιατί; Μα για μια ακόμη απόπειρα να φωτίσουμε μια πτυχή της διοίκησης, μια ιδέα, αυτή της Διοικητικής Ηθικής που μας συνεπήρε την πρώτη μέρα των εργασιών.

Κώδικας συμπεριφοράς της διοίκησης : χρειάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας της και πώς ; Με τη βοήθεια αρχών επαγγελματισμού και την εφαρμογή τους αντιμετωπίζονται τα διλήμματα ηθικής και δεοντολογίας της διοίκησης.

Η προετοιμασία βέβαια ξεκίνησε πολύ πριν: με τη συλλογή των σχετικών άρθρων, εγχειριδίων, βέλτιστων πρακτικών στο κοντινό πλέον ευρωπαϊκό περιβάλλον, τις συναντήσεις με τον Καθηγητή Δημήτρη Αργυριάδη (από τις λαμπερές στιγμές της διαμόρφωσης του κειμένου), την επεξεργασία τους από τα μέλη της Επιτροπής και τη συντονίστρια Φανή Μαυρουδή, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του ΔΕΕ Καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη. Είναι βέβαιο, ότι το «κείμενο των Δελφών» κι αυτή τη φορά αποτέλεσε ένα διοικητικό πόρισμα από τα μέλη που το παρουσίασαν: Κώστα Παπαδημητρίου, Κώστα Μπακογιάννη, Απόστολο Παπακωνσταντίνου. Οι Σύνεδροι είχαν στα χέρια τους ένα διοικητικό θησαυρό διοικητικών αρχών. Ο Κώδικας Διοικητικής Ηθικής και Δεοντολογίας, όπως ονομάστηκε και διαμορφώθηκε ύστερα από μακρές συζητήσεις, αναρτήθηκε πλέον στην ιστοσελίδα του ΔΕΕ κι ελπίζει σε περαιτέρω αξιοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι τα μέλη επιδόθηκαν σε μια συζήτηση επί της ουσίας, στην ίδια τη νοηματοδότηση της διοικητικής ηθικής. Χαιρέτισαν, ωστόσο, το αποτέλεσμα: ένα εργαλείο για τους διοικητικά δρώντες, ένα θησαυρό. Συνοπτικός και αφαιρετικός, ο Κώδικας που βγήκε από το «καλούπι» τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και αφέθηκε στην κρίση και σφυρηλάτηση των παρευρισκόμενων μελών, φαίνεται να αποτελεί αφορμή διοικητικής αυτοαξιολόγησης και ενσυναίσθησης. Διακρίνεται, όπως η αρχοντιά, από μακριά, σε αυτόν που τη διαθέτει. Καθένας βλέπει το πώς μπορεί να εφαρμοστεί και γιατί δε μπορεί να επιβληθεί:

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας το πιο πρακτικό κομμάτι της όλης συζήτησης. Ίσως είναι νωρίς, αν όχι άσκοπο να συζητάμε για επιβολή διοικητικής συμπεριφοράς μέσα από πειθαρχικές διαδικασίες και όργανα, λόγος για τον οποίο ο κώδικας, όπως αρχικά ειπώθηκε, αποτελεί διοικητική παρακαταθήκη και θησαυρό γι’ αυτούς που αναζητούν την ηθική μέσα στον κάθε επαγγελματία της διοίκησης.

Γυρνώντας στην πρωτεύουσα τα μέλη του Επιμελητηρίου μας συγκράτησαν τις όμορφες στιγμές συνύπαρξης, ευγενικής αντιπαραβολής απόψεων, χαλάρωσης και του δεσίματος. Ο επαγγελματισμός δε βαίνει μοναχικό βίο..

Αναδείχτηκε λοιπόν ο επαγγελματισμός, η ορθή διοικητική συμπεριφορά που καλούμαστε να εμπεδώσουμε. Αναδείχτηκε και ο ενθουσιασμός, από την άφιξή μας, το βράδυ της Παρασκευής, με την παρουσία μας στο φιλόξενο χώρο των Δελφών και την ευκαιρία να ανταλλάξουμε τα νέα μας οι παλιοί, να γνωριστούμε μεταξύ μας οι καινούργιοι. Η βόλτα αυτή μας προσέδωσε μια ευθύνη: να δρούμε, από την όποια θέση μας, διοικητικώς ορθά και όχι αλόγιστα.

Στο πεδίο της διασκέδασης, αν θυμηθούμε τις επιδόσεις κάποιων μελών το βράδυ του Σαββάτου, μετά το δείπνο, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να εισηγηθούμε τον εμπλουτισμό των όρων με το «χορευτικώς» ορθό… Πράγματι, η ψυχαγωγία ανήλθε σε εξαιρετικά επίπεδα, ο καιρός επέτρεψε και την απόλαυση του χώρου στο μέγιστο βαθμό, ευχόμαστε λοιπόν να επανέλθουν οι Σύνεδροι και σε άλλα με υγεία!..