Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ της 5ης Μαρτίου, που υπογράφει ο έγκριτος δημοσιογράφος Πάνος Κοσμάς, “..έρχεται ολική ανατροπή στο καθεστώς των ΔΕΚΟ“, με περιορισμό έως και 40% των αποδοχών των εργαζομένων, νέους κανονισμούς εργασίας, περικοπές επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και κλείσιμο των προβληματικών ΔΕΚΟ.
Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών στον δημόσιο τομέα, τροποποιήθηκε συμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόϊκας, το σύστημα υπολογισμού του προϋπολογισμού. Ορίστηκαν οχτώ μεγάλοι τομείς εκτέλεσης, εκ των οποίων ο ένας μόνο αφορά τα δημόσια έσοδα (φορολογία) και οι υπόλοιποι επτά τις δαπάνες: Υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ΔΕΚΟ, μισθολόγιο, άμυνα και εθνικούς λογαριασμούς. Σε κάθε τομέα, θα ταξινομούνται αναλυτικά οι επιμέρους “δημοσιονομικές μονάδες” (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία κλπ) και θα εκτιμώνται άμεσα με χρήση κατάλληλων δεικτών, ώστε για κάθε συγκεκριμένη κυβερητική δράση να φαίνεται αμέσως η ποσοτική της επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες, άρα και στο δημόσιο έλλειμα…
Οπως όμως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου, αυτού του τύπου οι προσαρμογές-περικοπές συνδεόνται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις των οποίων το μάνατζμεντ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Εν προκειμένω, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν ευθέως τις αμφιβολίες τους αν η “υπαρκτή δημόσια διοίκηση” μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό και πολύπλοκο πρότζεκτ. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σημαντικό χώρο στους λεγόμενους “big five”, δηλαδή τις μεγάλες εταιρίες συμβούλων διοίκησης που έχουν προσληφθεί για να συνδράμουν την Διοίκηση σε αυτό το έργο. Οι εταιρίες αυτές είναι οι Delloit, Ernst & Young, Grand Thorton, PWC και KPMG που συμμετέχουν πρωταγωνιστικά στην εκπόνηση των προγραμμάτων στους οχτώ τομείς που αναφέρθηκαν.