Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Πάνου Κοσμά στον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ (29/30-1-2011), ο αρμόδιος φορέας (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) αναζήτησε από όλους τους κρατικούς οργανισμούς (υπολογίζονται σε 1600) ακριβή στοιχεία για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, ενόψει του ελέγχου από την τριμελή επιτροπή των δανειστών μας (γνωστής ως τρόϊκας).
Κατά το δημοσίευμα λοιπόν, “μόνο το 49% των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (780 από 1600) έδωσε στοιχεία του ύψους των ανειλημμένων υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών τους” στο ΓΛΚ. Οπως φαίνεται οι υπόλοιποι 820 ή αδιαφόρησαν ή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν (…) αξιόπιστα στοιχεία ή απλά, προτιμούν να τα κρύψουν… Ομως υπάρχουν συνέπειες γενικότερες, καθόσον “…από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 2,34 δις ευρώ. Ωστόσο, αυτές οι οφειλές αφορούν μόνο το 33% των ΟΤΑ, το 56% των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και το 80% των λοιπών νομικών προσώπων. Η έλλειψη στοιχείων για τους υπόλοιπους φορείς οδηγεί την τρόϊκα στο εύλογο συμπέρασμα για ύπαρξη μεγάλου κρυφού ελλείματος…”.
Και σε μας, ως ΔΕΕ δημιουργείται το ερώτημα: Διοικούνται ή όχι από κάποιους αυτοί οι 820 οργανισμοί που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους; Και αν διοικούνται, αυτοί οι διοικούντες τους είναι ανεξέλεγκτοι; Δεν λογοδοτούν σε κάποιον υπουργό, στην κυβέρνηση συνολικά, στη βουλή; Και εντέλει, το σύγχρονο ελληνικό Κράτος είναι ενιαίος σχηματισμός ή σύνολο καπετανάτων υπό ενιαία σκέπη;